Prothese

Wat is een prothese?

Een prothese is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen, in de volksmond noemen we het ook wel een kunstgebit. Ontbrekende tanden kunnen vervelende gevolgen hebben voor uw spreekvaardigheid, eetvaardigheid en uw zelfvertrouwen. Om dit te voorkomen, kunt u uw de ontbrekende tanden in uw gebit laten opvullen met een prothese. Hierdoor zullen de resterende tanden ook beter beschermd worden.

Naast een volledige prothese, oftewel kunstgebit, is er ook een gedeeltelijke prothese (een plaatje). Protheses worden gemaakt van nylon, acryl of metaal en komen in allerlei soorten. Welke soort het meest geschikt is, hangt af van het aantal tanden dat u mist.

Soorten prothesen:

  • Volledige prothese / kunstgebit; vervangt uw gehele gebit, wordt volledig op maat gemaakt en is uitneembaar.
  • Immediaatprothese; wordt direct na het trekken van de tanden en/of kiezen geplaatst. Dit is veelvoorkomend als u een eerste kunstgebit krijgt.
  • Gedeeltelijke/partiële prothese; Vult enkele of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen op.
  • Klikgebit of vastgeklikte overkappingsprothese; wordt vastgeklikt op implantaten in de onder- en/of bovenkaak. Geeft meer houvast en comfort dan een kunstgebit.

Een behandelaar bespreekt altijd op basis van de staat van uw gebit welke prothese voor u van toepassing is.

Klassieke gedeeltelijke prothese

Voorstelling implantaat gedragen kunstgebit

Op maat gemaakt

Een prothese wordt op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Hoewel de huidige prothesen een stuk mooier en comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u eraan gewend bent. Een kunstgebit voelt nooit helemaal hetzelfde als uw eigen tanden. In geval van pijn kunnen we uw kunstgebit bijstellen.

Loszittend kunstgebit

Omdat een kaak zonder tanden en kiezen bij het ouder worden slinkt, kan een kunstgebit los gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn gaan doen. Bovendien kunnen uw wangen gaan invallen bij een slinkende kaak. In zulke gevallen kunt u altijd om hulp of advies vragen bij uw praktijk. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om tot een oplossing te komen.

Een kunstgebit op implantaten

Als u last hebt van een loszittend kunstgebit, kunnen wij uw gebit vastklikken op implantaten in uw onder- en/of bovenkaak. Hiermee zit uw kunstgebit stevig vast en wordt ook het verder slinken van uw kaak stopgezet. Behalve een prothese, zijn ook vaste kronen of een brug op basis van implantaten mogelijk.

  • Houd de prothese op zijn plaats
  • Helpt het omliggende bot te behouden door de tandwortel te vervangen
  • Helpt botverlies en terugval van de kaaklijn te voorkomen
  • Geeft een veiliger bijtvermogen dan traditionele kunstgebitten
  • Verbetert het uiterlijk
  • Bied comfort en veiligheid door de mogelijkheid dat het kunstgebit losraakt te minimaliseren

Partiële prothese: plaat- of frameprothese

Als je een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Hoe een kunstgebit schoon te maken?

Ongeacht wat voor soort kunstgebit u heeft, alle kunstgebitten moeten dagelijks worden schoongemaakt, net als gewone tanden. Hoewel een kunstgebit bestaat uit kunsttanden, hopen bacteriën, tandplak en tandsteen zich er nog steeds op en kunnen bestaande tanden en tandvlees beschadigen.

Om uw kunstgebit schoon te maken, haalt u het kunstgebit uit uw mond en laat u er schoon water over lopen om eventuele voedseldeeltjes los te maken die tussen de tanden, langs het tandvlees of onder de structuur kunnen zitten. Borstel het kunstgebit vervolgens helemaal schoon met een protheseborstel of een zeer zachte tandenborstel met een milde zeep of prothesereiniger. Zorg ervoor dat u geen andere reinigingsmiddelen, gewone tandpasta of elektrische tandenborstels gebruikt, omdat deze allemaal te schurend zijn en de prothesematerialen kunnen beschadigen en wegslijten. Zorg ervoor dat u alle instrumenten na het schoonmaken goed afspoelt.

Terwijl uw kunstgebit uit uw mond is, moet u uw tandvlees en eventuele natuurlijke tanden reinigen met een zeer zachte en natte tandenborstel en indien nodig gefluorideerde tandpasta. Als uw tandenborstel te hard is, wikkel dan uw vinger in een nat, zacht washandje en wrijf zachtjes over uw tandvlees, waarbij u ervoor zorgt dat alle oppervlakken worden bedekt.

Meer vragen?

Als u nog steeds niet zeker weet of een kunstgebit geschikt voor u is of als u andere vragen of zorgen heeft, neem dan contact op met de praktijk of uw behandelaar om de juiste oplossing voor u te bespreken.

Lichtenberg tandartsen

Openingstijden:

  • maandag
    08:00 - 17:00
  • dinsdag
    08:00 - 17:00
  • woensdag
    08:00 - 17:00
  • donderdag
    08:00 - 17:00
  • vrijdag
    08:00 - 17:00
  • zaterdag
    Gesloten
  • zondag
    Gesloten

Extra berichtgeving openingstijden

Adres:

Lichtenberg tandartsen
Lichtenbergweg 4
2532 AA, Den Haag

Contact:

Telefoon: 070 - 367 90 80
info@lichtenbergtandartsen.nl